ЛОПЕН И ТИНТЯВА – ПОЛСКИТЕ ОБИТАТЕЛИ СЪС СУПЕРСИЛИ

Само на няколко километра извън града, просто ей така край пътя, някъде през пролетта не може да не сте забелязвали високите растения с жълти цветове и безчетните сини цветенца, ширнали се в долчинките. Това са билките лопен и тинтява – полски обитатели с тайни сили, за които ще разкрием няколко любопитни факта:

ЖЪЛТА ИЛИ СИНЯ – СУПЕР ТИНТЯВА

Тинтявата срещаме в над 90 разновидности. Някои са незабравимо сини, други пък са слънчево жълти. A различните по цвят растения се различават и по своите суперсили. За синята тинтява отдавна знаем, че подпомага дихателната система и функциите на синусите, благодарение на своите секретолитични и муколитични свойства. Освен това укрепва имунната система.

СУПЕРСИЛА, СКРИТА НА СЯНКА

Тинтявата е ефективно и силно, но срамежливо растение. Тя обича слънцето, но крие нежните си цветове под по-високите треви и така успява да ги предпази от силните слънчеви лъчи.

КРАЛСКА СВЕЩ НАСРЕД ПОЛЕТО

Лопенът е известен и като кралска свещ заради своята характерна форма – издължено стебло, чийто край е увенчан с куп жълти цветя – точно като свещ. Лечебните му цветове се берат внимателно и точно в средата на деня, когато слънцето вече е изсушило росата, а чашките са се отворили. Билката се пренася се много внимателно в кошници, за да се изсуши, без да се повредят цветовете и да могат да разкрият лечебните си свойства. 

СИЛАТА НА НЕЖНОСТТА

Макар и много крехки, цветовете на лопена съдържат редица силни вещества – фенокарбоксилни киселини, слузни вещества, танини, сапонини и много други. Всички тези полезни и чудодейни съединения превръщат лопена в билка с много мощна сила, която подпомага дихателните пътища! Познат е в народната медицина с благоприятния си ефект при синузит, астма и бронхит. Лопенът притежава противовъзпалителни свойства, също така отпуска мускулите на дихателния тракт, с което облекчава дишането.

СЪБРАНИ ЗАЕДНО, ЛОПЕНЪТ И ТИНТЯВАТА СА ИСТИНСКИ ЕФЕКТИВНО СЕЗОННО ОРЪЖИЕ!

A ДОЙДЕ ЛИ СЕЗОНЪТ – ВЪЗПОЛЗВАЙ СЕ ОТ СУПЕРСИЛИТЕ НА ТИНТЯВА И ЛОПЕН. РАЗБИРА СЕ – С PELAVO! 

Избери сироп Pelavo Нос и Синуси с комбинация от внимателно подбрани натурални съставки, които по естествен начин подпомагат функциите на горния респираторен тракт, носа и синусите. Pelavo Нос и Синуси е обогатен и с витамин С и цинк, които подпомагат естествения имунен отговор на организма.

Последни НОВИНИ

КАК ДА ПОДСИЛИМ ИМУНИТЕТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

В края на зимата имунната ни система вече е изтощена от битката с вирусите през дългите студени месеци.

3 ЛЮБОПИТНИ ТАЙНИ, КОИТО КРИЕ АНАНАСЪТ!

Ананасите съдържат много високо количество витамин С и манган. Тези тропически изкушения са и добър източник на важни за организма фибри, както и на ензимa бромелаин.

МАЛКИ ПЛОДЧЕТА, ГОЛЯМА СИЛА – КАКВО НЕ ПОДОЗИРАМЕ ЗА ШИПКАТА

Шипката е известна като царицата на билките и е широко разпространена в страната ни.