ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА ЛИПАТА. КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА НЕЯ?

Всички знаем за липата… Колко е полезна и уханна. Но знаем ли наистина всичко за липата? На какво се дължи вълшебният ѝ аромат – защо е толкова полезна – какво е това, което я прави наистина безценна…

Прочетете тези любопитни факти за липата – освен интересни, те със сигурност са и полезни!

ЗАЩО ЛИПАТА УХАЕ ТОЛКОВА ДОБРЕ?

Юни и юли, когато цъфти липата, са любими месеци за мнозина. Рядко обаче се замисляме на какво точно се дължи ароматът, който толкова обичаме!

А истината е, че липата е богата на етерично масло и именно то придава на липовия цвят този разпознаваем и фантастичен аромат!

ЗАЩО ПЧЕЛИТЕ ОБИЧАТ ЛИПАТА?

Освен красива и уханна – липата всъщност е любимка на пчелите… И не случайно!

Това е така, защото липата е и най-важното медоносно растение. Любопитен факт е, че от една средно възрастна липа пчелите могат да съберат толкова нектар, че да произведат цели петнадесет килограма уханен и полезен мед.

ЗАЩО ЛИПАТА ПРИТЕЖАВА СУПЕРСИЛА?

Безспорно ароматът на липата е прекрасен, но полезните ѝ свойства също са не по-малко безспорни! A това се дължи на факта, че липата е супербогата на ценни вещества.

Липовият цвят съдържа флаваноиди – това са мощни антиоксиданти, които имат силата да предпазват тялото от негативното влияние на свободните радикали. Липата е позната като силен естествен имуномодулатор.

Липата съдържа и танини, които пък имат свойството да образуват защитен филм на гърлото и по този начин да повлияват благоприятно на възпалението. Липата е позната в народната медицина и като естествено отхрачващо средство при кашлица.

Цветът на липата притежава и свойството да подпомага поддържането на нормалната температура на тялото – не просто полза, а СУПЕРСИЛА – особено в сезона!

ДОЙДЕ ЛИ СЕЗОНЪТ – ВЪЗПОЛЗВАЙ СЕ ОТ СУПЕРСИЛИТЕ НА ЛИПАТА – С PELAVO! Изберете сироп или топла напитка Pelavo Грипактив с екстракт от липа, екстракт от корен на Африкански пеларгиниум и витамин C, които по естествен начин подпомагат функциите на горните дихателни пътища, включително бронхите и синусите и укрепват имунитета!

Последни НОВИНИ

КАК ДА ПОДСИЛИМ ИМУНИТЕТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

В края на зимата имунната ни система вече е изтощена от битката с вирусите през дългите студени месеци.

3 ЛЮБОПИТНИ ТАЙНИ, КОИТО КРИЕ АНАНАСЪТ!

Ананасите съдържат много високо количество витамин С и манган. Тези тропически изкушения са и добър източник на важни за организма фибри, както и на ензимa бромелаин.

МАЛКИ ПЛОДЧЕТА, ГОЛЯМА СИЛА – КАКВО НЕ ПОДОЗИРАМЕ ЗА ШИПКАТА

Шипката е известна като царицата на билките и е широко разпространена в страната ни.