МАЛКИ ПЛОДЧЕТА, ГОЛЯМА СИЛА – КАКВО НЕ ПОДОЗИРАМЕ ЗА ШИПКАТА

Шипката е известна като царицата на билките и е широко разпространена в страната ни. Бодливите шипкови храсти ни съпътстват в разходките ни в планината и полето, край реките и в долините. Малките й червени плодчета остават по клоните до късна зима и така загатват за огромната сила, която съдържат. А тя не е никак за подценяване: 

ШИПКАТА Е РОЗАТА НА ПОЛЕТО

Името на шипката на латински е “rosa canina” – кучешка роза, а нашият народ я нарича с още имена – дива роза, див гюл и трендафил. Макар нежнорозовите листенца на шипката да не могат да съперничат на знатната си братовчедка розата, цветовете й красят полето в най-хубавите месеци на годината – май, юни и юли. 

ИЗВЕСТНА И ПОЛЕЗНА

Плодовете на шипката са широко използвани от народната медицина от векове, предимно за укрепване на имунната система. Смята се, че богатият състав на шипката подпомага сърцето, кръвоносната система, стомашно-чревната система, бронхите.

Обичайно се използват плодовете на шипката, кoитo ce бepaт след като yзpeят и ca oщe твъpди. Cлeд катo oмeкнaт губят гoлямa чacт oт витaминитe cи.

МАЛКО ПЛОДЧЕ, МНОГО ВИТАМИН С

Плoдoвeтe нa шипкaтa са богати на витaмин C, кoйтo ce нaтpyпвa в нaй-гoлямo кoличecтвo пpи зaпoчвaнe нa yзpявaнeтo. По съдържанието си на витамин C шипковия плод няма аналог в растителния свят!

ЦЯЛА АРМИЯ ПОЛЕЗНИ ВЕЩЕСТВА

Освен витамин С, в шипката се съдържат още куп полезни за организма вещества  – каротин, витамини В1, В2, B3, К, Е, ликопен, пектин, калий, калций, натрий, фосфор, магнезий, флавоноиди и др.

ШИПКИ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Шипката е благодатен плод, който може да се превърне в лечебен чай, вкусен мармалад или в шипково вино. Маслото от шипка е полезно за кожата, а брашното от шипки се превръща във вкусна добавка към сладкишите. 

Затова – дойде ли сезонът възползвайте се от силата на шипката с PELAVO!

Топла напитка Pelavo ГРИПАКТИВ съдържа стандартизиран екстракт от корен на африкански пеларгониум, който влияе благоприятно на дихателната система, екстракт от липа, който подпомага поддържането на нормалната температура на тялото и екстракт от черен бъз и шипка, които подпомагат правилното функциониране на имунната система.

Последни НОВИНИ

КАК ДА ПОДСИЛИМ ИМУНИТЕТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

В края на зимата имунната ни система вече е изтощена от битката с вирусите през дългите студени месеци.

3 ЛЮБОПИТНИ ТАЙНИ, КОИТО КРИЕ АНАНАСЪТ!

Ананасите съдържат много високо количество витамин С и манган. Тези тропически изкушения са и добър източник на важни за организма фибри, както и на ензимa бромелаин.

МАЛКИ ПЛОДЧЕТА, ГОЛЯМА СИЛА – КАКВО НЕ ПОДОЗИРАМЕ ЗА ШИПКАТА

Шипката е известна като царицата на билките и е широко разпространена в страната ни.