ЗАЩО ЧЕРНИЯТ БЪЗ Е СУПЕРПЛОД. ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

Дойде ли май месец, цветовете на черния бъз се разтварят като чадърчета и със сладкия си аромат съобщават на всички – пролетта е тук! Когато пък горещите дни отстъпят място на есенните дъждове, екстрактът от малките му плодчета се оказва спасителен еликсир срещу грип и настинка. 

За суперплода черен бъз е знаел още Хипократ. С него е лекувал над 70 болести, а славата на плода е достигнала и до наши дни. Но защо черният бъз е толкова почитан? Вижте няколко любопитни факти за него: 

ЕДНО РАСТЕНИЕ С ЦЕЛИ 5 ИМЕНА

Черният бъз се среща в цялата ни страна – по дворове, край реки и в близките гори. Но не навсякъде го наричат черен бъз, а са го кръстили с други имена. Известен е също като бъзуняк, драмбъз, селешник и мимер. 

ЧЕРНИЯТ БЪЗ СИ ИМА “БЛИЗНАК”

Черният бъз има брат-близнак – бъзакът. Той също е полезен, но има различни свойства. Черният бъз е дървовидно растение, плодчетата му висят на гроздове от клоните му. Бъзакът е храст и плодовете му узряват на китки, обърнати нагоре. 

ПО-МОЩЕН Е ОТ БОРОВИНКИТЕ

Плодовете на черния бъз съдържат мощния антиоксидант антоцианин, с който се гордеят и боровинките. За разлика от тях обаче, в черния бърз концентрацията му е 5 пъти повече и затова и силата му срещу болести е 5 пъти по-голяма. 

ПО ЦВЕТА ЩЕ ГО ПОЗНАЕТЕ

Наситеният цвят на плодчетата се дължи на много полезна съставка – вид антоцианин, който е 3,5 пъти по-силен антиоксидант от витамин Е. А това го прави наистина много, много полезен за имунната система. 

НАИСТИНА ПРИТЕЖАВА СУПЕРСИЛА

Съдържащите се в черния бъз антиоксиданти и флавоноиди помагат на тялото да се изчисти от свободните радикали, като по този начин се подкрепя имунната система.  Също така може да спомогне за облекчаване на възпаленото гърло и кашлица, допринася за намаляване на секрециите на лигавиците и подсилва организма. Черния бъз е познат в народната медицина и със свойството си да намалява продължителността и тежестта на симптомите на грип.

ДОЙДЕ ЛИ СЕЗОНЪТ – ВЪЗПОЛЗВАЙ СЕ ОТ СУПЕРСИЛИТЕ НА ЧЕРНИЯ БЪЗ – С PELAVO! 

Открийте суперсилата на черния бъз в сироп Pelavo Нос и Синуси и топла напитка Pelavo Грипактив!

Сироп Pelavo Нос и Синуси укрепва функциите на горния респираторен тракт, носа и синусите. Обогатен с витамин С и цинк, които подпомагат естествения имунен отговор на организма и комбинация от внимателно подбрани натурални съставки като екстракт от корен на африкански пеларгониум, индийска ехинацея, комплекс от сух екстракт от корен на тинтява, корен и листа от лопен, цвят от черен бъз.

Топла напитка Pelavo ГРИПАКТИВ по естествен начин подпомага функциите на горните дихателни пътища, включително бронхите и синусите и укрепва имунитета. Съдържа екстракт от корен на африкански пеларгониум, екстркти от цвят на липа и черен бъз, витамин С и шипка.

Последни НОВИНИ

КАК ДА ПОДСИЛИМ ИМУНИТЕТА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА

В края на зимата имунната ни система вече е изтощена от битката с вирусите през дългите студени месеци.

3 ЛЮБОПИТНИ ТАЙНИ, КОИТО КРИЕ АНАНАСЪТ!

Ананасите съдържат много високо количество витамин С и манган. Тези тропически изкушения са и добър източник на важни за организма фибри, както и на ензимa бромелаин.

МАЛКИ ПЛОДЧЕТА, ГОЛЯМА СИЛА – КАКВО НЕ ПОДОЗИРАМЕ ЗА ШИПКАТА

Шипката е известна като царицата на билките и е широко разпространена в страната ни.